tirsdag 22. november 2011

Hensyn – opphavsrett og personvern

Hvilke hensyn må man ta når man skal publisere noe på internett?

Dette er, som omtalt i forrige innlegg, et relativt komplisert felt. Spørsmålet over er dermed ikke lett å svare på. På den tredje samlingen fikk vi i oppgave å vurdere hensyn til opphavsrett og personvern rundt ulike bilder. 

 Det var ikke dette bildet vi fikk utdelt. Dette er min egen illustrasjon.
Jeg opplyser om at jeg har klarert med personene på bildet og fotografen om å bruke det.

Til hvert bilde var det stilt opp tre scenarie:
a)      Sett at du fant dette bilde på en privat hjemmeside, syntes det var morsomt og kanskje passet det inn som illustrasjon til noe du ville skrive om på Nettet.
b)     Sett at dette var dine barn, men en annen person hadde tatt bildet.
c)      Sett at dette var dine barn, og du har tatt bildet. 

For hvert av scenariene skulle vi da diskutere: om jeg kan publisere bildet og hvorfor/ hvorfor ikke, og hva som eventuelt må til for at jeg skal kunne publisere det. 

I scenarie a kan jeg ikke uten videre publisere bildet. Her kommer åndsverksloven inn som sier at jeg må ha tillatelse fra fotografen for å bruke bildet, fordi denne personen har enerett på bildet (Åndsverksloven 1961, §43a). Jeg må i tillegg til dette få tillatelse fra personene som er avbildet på bildet, dersom deres identitet kommer fram. Er personene under 15 år, bør jeg fortsatt spørre dem om tillatelse, men jeg må også ha tillatelse fra foreldre/ foresatte. Er bildet derimot tatt i det offentlige rom eller personene ikke er identifiserbare, er det unntak fra loven. Da er det kun fotografen man må spørre.

I scenarie b gjelder det samme som i scenarie a. I dette tilfelle vil jeg være en foresatt, men barna og fotografen må fortsatt spørres. 

I scenarie c kan jeg publisere bildet etter å ha spurt barna. Dersom barna er over 15 år, vil jeg måtte ha tillatelse fra dem for å publisere bildet. 

Dette er spørsmål som er relevante i en skolesammenheng. Hvilke bilder kan man publisere og hvilke hensyn må man ta? Ut i fra forhold rundt opphavsrett og personvern, må man ha tillatelse fra elevenes foreldre/foresatte for å kunne legge ut bilder av elevene f.eks. på skolens hjemmeside. Dette må læreren sørge for. I tillegg vil det være naturlig og også spørre elevene om de aktuelle bildene. Skal f.eks. et skolebilde legges ut, vil en lærer i tillegg måtte spørre fotografen om dette. 

Loven er til for å beskytte oss (personvern) og sørge for at vi får et rimelig vederlag for vår skapende innsats (opphavsrett) (Forelesning med Kjell Antvort, 3. samling). Dette gjør at man trenger kunnskap for å ta i bruk bl.a. bilder på internett. Vi har et ansvar i forhold til det vi holder på med. Vi har plikt til å sette oss inn i reglene og formidle dem videre til elever. Det er flere elementer man må ta hensyn til i forhold til publisering på internett og det er vanskelig å gi klare og kategoriske svar på hva som er lov og hva man skal ta hensyn til. Dersom du har tatt et bilde, er det du som har opphavsretten til dette bilde, og du kan bruke det slik du vil. Men det er likevel ikke så enkelt. Som jeg har sett på gjennom oppgaven, vil man også måtte ta hensyn til personvern. Viser bildet et åndsverk, er kriminaliserende eller etisk uforsvarlig, er dette også noe man må ta hensyn til. Dette gjør at man bør tenke seg godt om og vurdere om et bilde, eller annet materiale, skal publiseres på internett. 

Kilder:
Åndsverkloven (1961), hentet 22.11.11 fra: http://www.lovdata.no/all/hl-19610512-002.html

2 kommentarer:

  1. Her var det mange gode problemstillingar, og det verka som du har sette deg godt inn i kva lovene seier :) Eg tykkjer det er eit vanskelig skilje når det gjeld om ein person er identifisert på bilete eller ikkje. Om kamelen stod litt lenger i frå, og ho jenta bakarst såg vekk, og ansiktet ditt ikkje kom godt fram. Ville fotograf då kunne publisert bilete?

    SvarSlett
  2. Eg er veldig enig i det du peiker på her Kjerstin! Vi har mange ting vi må tenke om både som privatpersoner og som lærere når vi publiserer bilder på internett.

    Som du peiker på er mange lover vi skal ta omsyn til, og det er ikkje alltid like klare grenser. Vi må ta omsyn til både opphavsrett og personvern. Når det gjeld personvern tykjer eg det er vanskeleg og vite kor går grensa går, når er ein person i fokus eller ikkje. Her tenkjer eg at det er betre og trå forsiktig, og spør om tillatelse i staden for å ta sjansen på at personen ikkje er i fokus.

    SvarSlett