tirsdag 24. april 2012

Informasjonskompetanse - En kompetanse for fremtiden?


Informasjonskompetanse er et sentralt begrep i dagens samfunn og kanskje spesielt i skolen der det ofte inngår i elevenes læring. Begrepet informasjonskompetanse handler kort sagt om tre ting: 

1. Å kunne søke/finne/lokalisere informasjon
2. Å kunne vurdere informasjon kritisk
3. Å kunne bruke/anvende informasjon

Internettet er mye brukt til å legge ut informasjon og med web 2.0 kan hvem som helst stort sett legge ut informasjon om hva som helst. I dette virvaret av informasjon, er det ikke noen tvil om at man trenger en viss kompetanse for å kunne finne fram til og utnytte den gode og relevante informasjonen. Den informasjonen som man trenger og ønsker å finne til en bestemt sammenheng. Ettersom mer og mer informasjon blir lagt ut på nettet, blir dette også ofte det stedet der folk, og kanskje spesielt elever av den yngre generasjonen, leter etter den informasjonen som de trenger. Ulike søkemotorer på nettet gjør det lettvint for folk å skrive inn søkeord relatert til det man er ute etter, og så få opp relevante sider/ kilder. Men det å finne fram til det man er ute etter er ikke alltid lett. I tillegg kommer elementet med kildekritikk inn (Informasjonskompetanse. DKL102.). I min praksis i skolen har jeg erfart at elever ofte har vanskeligheter med å finne fram til relevant informasjon og at de ofte kopierer av informasjon fra det første og beste de finner. Det er ikke alltid lett for dem å være kritiske til det de finner, og det å finne fram til det de leter etter kan ofte være vanskelig. Det er da viktig at dette med informasjonskompetanse er noe som det arbeides med i skolen. Elevene må få lære å finne fram til og vurdere informasjon lagt ut på nettet, når dette er stedet hvor informasjonen blir lagt ut. På den andre siden kan man også spørre seg om elever, og da spesielt unge elever, har den kompetansen og erfaringen som skal til for å kunne mestre informasjonskompetanse. Eller er det kanskje slik at det heller er opp til læreren/ voksne å legge til rette for at elever kan finne fram til god informasjon. Da vil de ikke bli overlatt til seg selv i møtet med den jungelen av informasjon som finnes der ute. Samtidig vil det å arbeide mot at elevene skal få informasjonskompetanse være viktig for at de skal kunne ta i bruk denne i senere skolegang og i arbeidslivet.

Kilder:


Forelesningsnotat ”Informasjonskompetanse” DKL102. Våren 2012. Ivar John Erdal, foreleser på Medie- og kommunikasjonsteknologi og DKL-studiene. Hentet 24.04.12 fra:
https://fronter.com/hivolda/links/files.phtml/195835340$399421416$/RomArkiv/6.+Veke+10-12_prcent_3A+Informasjonskompetanse/V12_DKL102_Informasjonskompetanse1.pdf

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar